Newcastle United Blog - Újkastély

Ági: "A Manchester United a döntő esélyese, de nem számítok könnyű győzelemre"

2023. február 25. - Gyul4

Vasárnap este rendezik a Manchester United-Newcastle United Liga kupa döntőt. Ennek apropóján megkerestük az általunk sokra tartott Kislány, nagy foci blog szerkesztőjét Ágit, hogy válaszoljon pár kérdésünkre a döntővel kapcsolatban.

old_trafford_2.jpg

Most egy kis betekintést nyerhetünk abba, hogy a döntőbeli riválisunk egyik nagy szurkolója, mit vár a finálétól. Jó szórakozást mindenkinek hozzá.

1. Szerinted az MU-nak (játékosok tulaj, szurkolók) mennyire fontos ez a "lesajnált" kupa? Mert nekünk nagyon is az, mivel régóta nem nyertünk semmit.

"Érdekes a Ligakupa lélektana. Ha az elmúlt öt kiírásból négyet nyerő Manchester City jutott volna be az idei döntőbe, akkor egészen biztos vagyok benne, hogy a City-drukkerek nem várták volna olyan felfokozott állapotban, eufórikus hangulatban a döntőt, mint most mi Manchester United-szurkolók, akik legutóbb közel 6 éve, 2017 májusában örülhettünk utoljára trófeának. A Newcastle United-drukkerek pedig méghosszabb böjtnek vethetnek véget: nagy trófeát 1969-ben nyertek utoljára. Az Újpestet győzték le a Vásárvárosok Kupájában. Létezik olyan élethelyzet, amikor a Mikigegér-kupának vagy Kabaré-kupának (a Carabao elnevezésű szponzor után szabadon) csúfolt sorozat felértékelődik.

A különleges helyszín, a Wembley stadion pedig emeli a döntő fényét. A régi Wembleyben sajnos nem voltam, de az újban jártam stadiontúrán, és úgyis nagy hatással volt rám, hogy nem meccsen voltam.
A Manchester United történelmének nagy pillanatai közül több is a Wembleyhez kötődik. 1963-ban a régi Wembleyben nyerte a müncheni légikatasztrófa utáni első trófeáját a klub, ez egy FA-kupa-siker volt a Leicester ellen, majd 1968-ban első angol csapatként európai kupát nyert itt
Sir Matt Busby irányításával. És Sir Alex Ferguson is a Wembleyben emelhette fel az első trófeáját, 1990-ben a Palace elleni megismételt FA-kupa-döntő után."

2. A Manchester United az utóbbi időben jó formában futballozik Erik ten Hag irányítása alatt. Úgy tűnik egymásra talált a keret és a menedzser. Mit gondolsz egyértelmű esélyesei vagytok a mérkőzésnek, vagy egy ki-ki mérkőzésre számítasz? Milyen eredményt tippelsz?

"Egymásra találtak a játékosok a menedzser és a szurkolók is, működik a kémia. Ten Hag olyan játékosokat szerződtetett, akiknek nagyon hasonló a karaktere, mint a Ferguson-érában játszóknak: Lisandro Martínez az egyik nagy kedvencem Vidicre emlékeztet, Casemiro is telitalálat volt, ahogyan Eriksen is, Antony túlárazott volt és még csiszolni kell rajta, de sok van benne! Fontos lépés volt Pogba és Cristiano Ronaldo elengedése is. Sokkal egységesebb lett az öltöző! De az ördög (a Vörös Ördög) a részletekben rejlik: ten Hag például új dietetikusokat szerződtetett és azt is előírta, hogy milyen matracokon aludhatnak a játékosok."

A Barcelona elleni Európa Liga Playoff-meccsek előtt az Eurobarca Masiáról jöttem podcastjében mondtam azt, hogy Ten Hag habitusa van legközelebb ahhoz, amilyen Fergie volt. A Barcelona elleni továbbjutás után pedig Peter Schmeichel erősített meg ebben: „10 évbe telt mire eljutottunk idáig... Megvan a megfelelő ember. Erik ten Hag olyan, mint egy ’vintage Sir Alex Ferguson’”!
Steve McClaren, aki egykor Feguson, most ten Hag segítője ugyanezt erősítette meg: „Dolgoztam Sir Alexszel és azt gondoltam, hogy néhány cseréje és változtatása furcsa volt, de mindig működött. Erik ugyanilyen ebben a tekintetben."
Az utóbbi állítást támasztja alá az is, hogy a Manchester United 19 gólját cserék szerezték minden sorozatot figyelembe, ami a legtöbb az öt európai topligát nézve.

A Manchester United a döntő esélyese, de nem számítok könnyű győzelemre. 2-1 a tippem."

manchester_united_old_trafford_2.jpg

3. Pope és Dubravka nem léphet pályára a Newcastleben. A kaput minden bizonnyal így az a Karius fogja majd védeni a Szarkáknál, aki még a Liverpool színeiben negatív hős volt egy Bajnokok Ligája fináléban. Mit gondolsz, a Newcastle szurkolóinak aggódnia kell majd emiatt?

"Egyrészt a Newcastle United formája az utóbbi időben egy picit visszaesett: a legutóbbi 11 meccsükből csak négyet húztak be. Ezt csak tetézi, hogy a szezon egyik legjobbja, Pope eltiltás miatt nem játszhat. De Kariusnak itt a remek lehetőség, hogy elfeledtesse azt a borzalmas teljesítményt, amit a 2018-as BL-döntőben nyújtott. A Bajnokok Ligája-döntőt minden évben rengetegen követik, olyanok is, akik egyébként kevesebb focit fogyasztanak, így Karius nagyon sok embernek a baki szinonimájaként van meg. A Wembleyben kiderül, hogy mekkora mentális ereje van. Abban biztos vagyok, hogy a Manchester United játékosai sokszor fogják őt tesztelni."

4. Mit vársz a két csapattól, hol fognak végezni a szezon végén a bajnokságban?

"Abban szinte biztos vagyok, hogy a Manchester United a legjobb négyben fog végezni. Ha tippelni kellene, akkor a harmadik helyet mondanám. A Newcastle United BL-helyéről most nem vagyok annyira meggyőződve, de nagyon örülnék, ha visszatérnének a Bajnokok Ligájába.
Nosztalgikus emlékeket keltett bennem, hogy mindkét a csapat a tabella élmezőnyében szerepel. A kilencvenes évek közepe jutott eszembe, a jó kis Ferguson-Keegan csörték. :)
"

old_trafford_3.jpg

5. Nem kupa téma. De neked melyik ajánlat jönne be jobban? Ratcliffe, vagy Katar? Kerüljön vissza angol kézbe a klub, vagy jöhet a sok lóvé?

"Egy dolog biztos: annak nagyon fogok örülni, amikor Glazerék kezéből kikerül a Manchester United. Méltatlanul bántak a klubbal. Infrastruktúrára nem költöttek, a klub adósságai nőttek,
és több mint 800 millió fontot fizettek ki a hitelek utáni kamatokra.
Hogy kinek örülnék jobban, a katari befektetőknek vagy Ratcliffe-nek? Sajnos nem fekete-fehér a kép egyik esetben sem. Ha választani kell, akkor inkább Ratcliffnek, akinél megvan az érzelmi kötődés, gyerekkora óta Manchester United-szurkoló, a katariakat az emberi jogok tiszteletben tartásának hiánya miatt nem támogatnám.

Köszönöm szépen a kérdéseket! Jó szurkolást, jó meccsnézést kívánok a Newcastle United és a Manchester United szurkolóinak is!"

Köszönjük szépen mi is a válaszokat, valamint a képeket Áginak. Jó szurkolást mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr7818058330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása