Newcastle United Blog - Újkastély

Crystal Palace elleni statisztikák

2023. január 22. - Ruzsinszki Ádám

Meccs értékelés a statisztikai mutatók tükrében.

Labdabirtoklásban 60%-ban nálunk volt a labda. Majdnem dupla annyi jó passzunk volt, mint a Crystal Palace játékosai. Newcastle 525 passz próbálkozásból 408 jó passzt hajtott végre, ami 78%-os pontosság. Az ellenfélnek 345 próbálkozásból csupán 226 sikeres passz volt, ami 66%. 

Boncolgassuk ki a passzokat. Azt szeretnénk látni, hogy a statisztikák alapján mennyire érdemeltük volna ki a 3 pontot, ha találtunk volna egy gólt. Így figyelembe vesszük az ellenfél lejobb statisztikáit is. 

statistics.jpg

Legpontosabban Nick Pope passzolt, aki 23 próbálkozásból 21 sikeres volt (91,3%). Ami érdekes, hogy a rövid passzok és a közepes passzok területén 100%-os a mutatója 7 rövid és 6 közepes passza volt tökéletes. A hosszú labdái esetében csak 80%-os a pontosság (10ből 8 sikeres). 

Mezőnyjátékosok közül passz pontosságban Dan Burn következik 86,2%-os passzpontossággal. Utána Joelinton 85,4%. A védőink pontosan passzoltak, ez a védekezés egyik alapfeltétele, hogy ne veszítsünk labdát leghátul. Sven Botman 82,6%, Schar 80,4%. Külön térjünk ki a csapatkapitányunkra, akinek a csapat legrosszabb passz mutatója lett, ugyanis a passzainak csupán 64,7%-a lett sikeres. Ennek ellenére azt is meg kell hagyni, hogy a rossz passzok ellenére a progresszív passzokat figyelembe véve Trippier-nek 555 yardot (angol statisztikák) passzolt előre. A második legtöbb progresszív passza Sven Botmannek volt 405 yarddal. Mondhatjuk, hogy a legtöbbet Trippier kockáztatta, de ezáltal benne volt az egyik legnagyobb potenciál, de ehhez sajnos pontatlanság is párosult, ami a progresszív passzok esetében nem meglepő. 

Rövid passzokban 3 100%-os játékosunk van: Dan Burn (26/26), Nick Pope (7/7) és Joe Willock (19/19).

Közepes passzok esetében hosszabb listát fogok bemutatni, mert ezek már sokkal érdekesebb statisztikák. 

100%-osok klubbja: Nick Pope (6/6), Allan Saint-Maximin (2/2), Callum Wilson (2/2) és Jacob Murphy (1/1). 

Sven Botman nagyon hatékony volt a közepes passzok tekintetében, mert 36 próbálkozásából 34 sikeres volt, ami 94,4%-os mutató. Hasonlóan kiemelkedő teljesítmény Joelinton-é, aki 16 próbálkozásból 15 sikeres passzt hajtott végre, ami 93,8%. Schar az aki még 90% felett passzolt 24/22-vel 91,7%-os mutató. Közepes passzok tekintetében érdekesség még az, hogy Willock összesen 5 közepes és 4 hosszú passzot próbált meg átlagosan olyan 65%-os sikerrel. A százalékos hatékonyság is messze elmarad a csapattársaitól, de középpályástól a próbálkozások száma is lefelé lóg ki. Nem is meglepő, hogy csak 68 percet töltött a pályán. Többször hívta ki magához a vonal mellé Willockot. Trippier közepes passzai: 23/13 (56,5%) és Bruno Guimaraes esetében 26/20 (76,9%).

A három belső középpályást is elemezzük kicsit. Kinek mi a feladata és azt hogyan teljesítette: Guimaraesnek voltak összességében a legtöbb progresszív passzai 196 yarddal. Longstaff 180 yard és Willock 119 yard. Burno mélyebben veszi át a labdákat így neki nagyobb esélye is van hosszabb passzokat osztogatni, így ezek a számok nem meglepőek. 

Legtöbb eladott labdája toronymagasan Trippiernek volt, ebből ugye az előző legrosszabb passz sikerességi mutatóból is lehetett következtetni. 28 labdát adott el 90 perc alatt, ami az Adidas statisztikájának is elmenne. Ettől függetlenül tőle láthattuk a legtöbb próbálkozást, és az esélyt, hogy valami váratlant húzzunk, amiből lehet gól. 

A védekező harmadban a legtöbbször Botman ért labdába, ő volt az úr, míg a középső harmadban az előző statisztikát is alátámasztva Kieran Trippier ért legtöbbet labdába, számszerint 41-szer. Utána jön Schar 36-al és csak utána jön az első középpályás Sean Longstaff személyében, bár ő holtversenyben 34-34 érintéssel Bruno Guimaraessel. Itt elmarad Willock, de nem véletlenül... ugyanis a támadó harmadban Trippier 33 labdaérintése után Willock volt a második 27-el. Őt követi Joelinton 24-el és Almirón 23-al. Sokat elárul a meccsről, hogy a kezdő csatárunk 9-szer ért labdába a támadó harmadban a pályán töltött 68 percben.

how-to-use-xg-stats-for-football-betting.jpg

Ezekből a statisztikákból is kiderül, hogy szélen próbálkoztunk, és a pálya közepét szinte csak átmenetekben érintette a labda. Trippier aktivitása szembetűnő, hiszen a támadó harmadban is ő ért a legtöbbet labdába. Trippier próbálkozott a legtöbbet beadással számszerűen 16-al. A másik oldalon Joelinton és Willock is sokat ért labdába de az ő oldalukról összesen 3 beadás jött. 

A középpályán még dicsérni lehet Sean Longstaffot, aki dupla annyi labdát szerzett mint bárki más. 

Érdekes adat, hogy Burn esetében mondjuk azt, hogy a magassága meghatározó lehet szögleteknél, és védekezésben is. Ehhez képest csak 28,6%-ban nyerte meg a fejpárbajokat. 5-öt veszített és csak 2-t nyert. Ebben a statisztikában Schar dominált, aki 6-szor nyert és csak kétszer veszített a levegőben.

Nézzük a csapat statisztikákat:

XG: Crystal Palace 0,3 - Newcastle 1,4

XAG (assist) Crystal Palace 0,3 - Newcastle 1,2

Shot creating action: Crystal Palace 9 - Newcastle 28 (háromszor annyi lövési lehetőséget teremtettünk).

Fotmob értékelése alapján a játékosok a következő pontszámokat kapták:

Pope - 7,3

Trippier - 8,6 (meccs legjobbja)

Schar - 8,1

Botman - 7,4

Burn - 7,1

Longstaff - 7,5

Burno G. - 6,4

Willock - 6,7

Joelinton - 7,0

Almirón - 6,9

Wilson - 5,4

A fenti számokból is kiderül, hogy Burno G-t kár volt a sérüléséből felépülve sietve a pályára küldeni, mert nem igazán tudott a saját szintjéhez méltóan teljesíteni. Hogy ez a sérülése miatt volt, vagy más tényező miatt, azt nem fogjuk megtudni. Wilson 5,4-e is érthető, szegény nem kapott labdát, csak szenvedett és birkózott a védőkkel. A támadó hármasból Joelinton kapta a legjobb értékelést, míg Longstaff kapta messze a legjobb pontszámot a középpályánkról. Annak ellenére, hogy sok magyar szurkoló őt látta a leggyengébbnek. Nagyon sokat robotolt a saját térfelének közepe és az ellenfél 16-osa között. Longstaff a top 3-ban volt benne ezen a meccsen. 

A mérkőzés legnagyobb helyzetének Schar 85. percbeni szöglet utáni fejesét vehetjük, aminek az XG mutatója 0,23-as volt. A többi helyzet nem érte el a 0,1-es XG-t. 

Összességében Trippier megérdemelte a legjobb játékos címet, de az XG alalpján is látható volt, hogy 1-0-ás Newcastle győzelem közelebb állt az igazsághoz. 

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr10018031904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C€ 2023.01.24. 10:54:07

Sziasztok, esetleg az adatok forrását megkaphatnám? gyakorolnám kicsit a vizualizációt a csapaton :D
süti beállítások módosítása