Newcastle United Blog - Újkastély

"A Newcastle jó üzletet kötött" - Baumstark Tibi a Tonali transzferről

2023. június 29. - Mark29_

Mindenki biztos benne, de még mindig nem hivatalos, hogy Sandro Tonali a Newcastle United játékosa. Elméletileg már az, gyakorlatilag viszont még nem. A klubok megerősítették, hogy a megegyezés megszületett, majd ezt követően a játékos ügynöke szintén erről nyilatkozott. Olvashattunk már az átigazolási díjról (az olaszok 70 millió fontot írtak meg, az angol források ezzel szemben "csak" 55 millióról beszélnek), a fizetéséről, ami duplája lesz annak, amit Milánóban keresett, és a 2029-ig szóló szerződéséről is. Hivatalosan viszont még semmi. Tonali ezalatt az U21-es világbajnokságon csapatkapitányként vezette az olasz válogatottat egészen tegnap estig, amikor is a Norvégiától elszenvedett 1:0-ás vereség következtében búcsúztak a tornától. Mai sajtóhírek szerint július 1-én jelenthetik be a 23 éves középpályás érkezését, addig pedig el lehet végezni az orvosi vizsgálatokat és a papírmunkát.

tonali.jpg

Miközben bejelentésére vártunk, megkérdeztük Baumstark Tibort, a Spíler TV műsorvezetőjét, és a Teljes Terjedelem podcast házigazdáját, hogy mi a véleménye erről a transzferről. Tibit egyrészt szinte minden héten láthatjuk a Premier League meccsek közvetítései kapcsán, másrészt aki rendszeres hallgatója a Teljes Terjedelemnek, az biztosan tudja, hogy erős érzelmi szálak kötik az AC Milanhoz. Villáminterjú.  

Sandro Tonali Newcastlebe szerződésével mondhatjuk, hogy a Milan egy alapemberét veszíti el. Mennyire volt meglepő számodra ez a transzfer?

Egyáltalán nem számítottam rá. Voltak olyan Milan-játékosok, akikkel kapcsolatban rendszeresen hírbe hoztak más csapatokat, pletykáltak Maignan, Theo Hernandez, illetve leginkább Rafael Leao lehetséges eladásáról, de Tonalit érinthetetlennek hittem. Bizonyos forrásokból úgy tudni, ő maga is így gondolta ezt.

Az ára elég borsos volt, 70 millió euró jelent meg a sajtóban. Tonali reálisan ér ennyit, vagy a klubok most rátesznek egy lapáttal a játékosok árára, ha a Newcastle az érdeklődő?

Ha Premier League-klub az érdeklődő, az ár azonnal magasabb, még akkor is, ha Bournemouth vagy az újonc Luton tárgyal. A Newcastle esetében valószínűleg rátesz még egy lapáttal a tény, hogy a világ egyik legtehetősebb klubjáról van szó - ez így működik például a Paris Saint-Germain esetében is. Tonali az olasz válogatott keretének stabil tagja, az U21-es válogatott csapatkapitánya, alapembere volt a bajnok, majd BL-elődöntős Milannak. Szóval szerintem nem feltétlenül kell túlárazásról beszélni, Havertz vagy Mudrik több pénzébe került a Chelsea-nek.

Tonali bevallottan Milan szurkoló. Gyermekkori álma valósult meg azzal, hogy 2020-ban az AC Milanba igazolt. Most mégis új országban, új bajnokságban próbál szerencsét ráadásul 23 éves, azaz a pályafutása legjobb évei jöhetnek. Szerinted mentálisan mennyire tudja majd jól kezelni ezt a jelentős váltást?

Tonali első milanos éve kimondottan gyengére sikerült, ez akár okot adhatna az aggodalomra, de szerintem ez apróbb lépés volt a pályafutásában, mint amikor a Bresciától az AC Milanhoz szerződött. Bár voltak a klubnak szebb napjai, továbbra is a nagyok közé tartozik, hatalmas médiafigyelem kíséri olasz és nemzetközi szinten egyaránt, az elvárások - már csak a dicső múlt és a hét BEK-/BL-győzelem miatt - továbbra is irreálisan nagyok. A Newcastle-nél a szaúdi hatalomátvétel óta kiválóan menedzselik a csapatot: nem tűznek ki elérhetetlen célokat és a keret tagjainak is biztosítják a kellő türelmet. A kultúra és a környezetváltás vélhetően megviseli majd Tonalit kezdetben, mint minden Angliába szerződő olaszt, de hosszabb távon nem lesz probléma.

Beszéljünk a Newcastleről. Miben lehet Tonali az erőssége, ennek a Newcastlenek, amely a korai Klopp féle Liverpoolra hajazó, rengeteget futó, letámadó, ütköző focit játszotta? Könnyen beilleszthető a rendszerbe? Esetleg Tonali érkezése már azt vetíti előre, hogy Howe másfajta taktikát szeretne a következő szezonra?

Biztos vagyok abban, hogy Howe szeretne alakítani a Newcastle játékán. Már ebben a szezonban is kiderült, hogy bármennyire eredményes volt is ez a stílus, ezzel a reaktív, a fizikalitást ennyire előtérbe helyező focival még egy szezonon belül is hullámzó lesz a teljesítmény. Tonali jobb játékos Sean Longstaffnál, az ő helyére gyakorlatilag úgy is beépíthető a csapatba, ha nem akar Howe azonnal mást játszani. A kapcsolatfelvétel után sokan fanyalogtak Tonali statisztikái láttán azok közül, akik valószínűleg nem is látták őt játszani. Kétségtelenül van még miben fejlődnie: a helyezkedése, a nyomástűrősége, az energiabeosztása lehetne jobb, de óriási potenciál lakozik benne. A Newcastle jó üzletet kötött.

Az utolsó kérdés. Newcastle komolyabb összegű igazolásai az új erában eddig elég jó százalékban bejöttek. Látszik, hogy a sportigazgató, a Brightont évekig építő Dan Ashworth jó érzékkel választ a piacról. Tonali szerintünk egy újabb ilyen láncszem lesz a gépezetben. Ha már úgyis Olaszországban van vezetőség, Te melyik Serie A játékost ajánlanád még a Newcastle figyelmébe, és miért?

A Milanból már senkit! :) Ha a Serie A előző szezonját nézzük, valószínűleg mindenki kapásból nápolyi Kvaracheliát vágná rá erre a kérdésre, és nem is kell túl nagy fantázia ahhoz, hogy az ember elképzelje őt a Newcastle baloldali támadó szélsőjeként, de az interes Dimarcóra is kíváncsi lennék, mire lenne képes a Premier League-ben. A posztjukon mindketten olyan pluszt tudnának jelenteni támadásban, ami az előző szezonban hiányzott a csapatból. Ahogy korábban is szó volt róla a Newcastle roppant okosan építkezik, bár a belső folyamatokba nem látunk bele teljesen, ez biztos jórészt Dan Ashworth érdeme, aki már második állomáshelyén bizonyít.

Köszönjük szépen a válaszokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr9818153844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása