Newcastle United Blog - Újkastély

Statisztikai esélylatolgató

2023. január 11. - Ruzsinszki Ádám

Ebben a posztban a statisztikát kedvelő olvasóknak szeretnénk kedvezni. Megnézzük kik azok a játékosok, akiket a látottak alapján alul, vagy éppen felül értékelünk, és kik azok, akik szürke eminenciásként kimagaslót nyújtanak. Azt tudjuk, hogy minden sikeres csapatban vannak az úgynevezett zongoracipelők, akik nélkül a pengés játékosok nem tudnának villogni, de úgy is értelmezhetjük, hogy a csapat nem érne el olyan jó eredményt, hogy ha ezek a típusú játékosok nem dolgoznák ki a belüket.

statistics.jpg

Manapság már sokkal többen és több helyen felhívják a figyelmünket ezekre a szürke eminenciásokra, hiszen a statisztikai oldalak elterjedésével, illetve a sportműsorokban meghívott szakértők érdeklődési körük szélesítése végett egyre több szó esik a statisztikáról. A régi nagy öregek még az érzéseikről a látottakról beszélnek, de a fiatalabb korosztály már XG-kben és %-okban is tudja elemezni a különböző mérkőzéseket. 

Megpróbálom a legérdekesebb ilyen statisztikai mutatókat most bemutatni, remélve azt, hogy azok is találnak benne kedvükre valót, akik nem repesnek a statisztikai elemzések iránt:

1.) XG - Expected goals - Várható lőtt gólok száma: Én azt gondoltam, hogy a Newcastle United bőven felül lövi a XG mutatóját, ami azt jelentené, hogy a kidolgozott helyzeteik gólszerzési esélyeihez képest több gólt lőnek, azaz vagy nagyon jó formában vannak a támadók, vagy szerencsénk van... persze lehet ezt másképpen is hívni... Ehhez képest a csapat XG-je 18 mérkőzésen összesen 35,5XG, amihez képest csak 32 gólt rúgtunk. Tehát nem mondhatjuk azt, hogy felül rúgjuk a helyzeteink. Azt szokták mondani, hogy hosszútávon kiegyenlítődik ez a szám, tehát egy bajnokság során nagyjából arra lehet számítani minden csapatnál, hogy a lőtt góljuk megközelíti az XG mutatójukat. Ez nálunk már most így van. Ez megnyugtató, ugyanis ez azt jelenti, hogy a csapat megfelelően értékesíti a kidolgozott helyzeteit. 

how-to-use-xg-stats-for-football-betting.jpg

Nézzük a legtöbb gólt lövő játékosok XG-it.

Miguel Almirón - 9 gólt lőtt 5,15XG mutatóra. Ebből az következik, hogy nagyon jó a helyzetkihasználása, ami óriási magabiztosságról is árulkodik. Mivel középpályás, ezért nézzük hozzá, hogy mennyi gólpasszt adott, hiszen a kanadai táblán a gólok és gólpasszok összegét szokták szerepeltetni. Sajnos egyetlen egy gólpasszt jegyzett eddig összesen. Mivel eddig 1578 percet töltött a pályán, a legeredményesebb játékosunkról azt tudjuk leírni, hogy 157,8 percenként működik közre gólban. Mondhatjuk, hogy minden második meccsen számíthatunk Almirónra.

Ha már Almirón, akkor itt térjünk a további statisztikáira: passz pontosság 84%, szerelés pontosság 86%, átlagos meccsértékelése 7,36-os.

Callum Wilson - 6 gólja van 13 mérkőzésen, és mindezt 7,31-es XG mutató mellett érte el. Passz pontossága csupán 73%, átlagos meccsértékelése 7,46-os.

Bruno Guimaraes - 15 mérkőzésen összesen 3 gólt lőtt, ezzel a csapat harmadik legtöbb gólt szerző tagja a bajnokság mérkőzésein. Bruno 1,03-as XG-re lőtt 3 gólt, ami kimagasló teljesitmény. Passzainak pontossága 83%, szerelések pontossága: 78% és a meccsértékelése 6,56-os. Kicsit furcsa ezt a számot látni, mivel nem csak mi, de sokan mások is az egyik legjobb középpályásnak tartják a PL-ben a saját posztján... 

Kettő csatárról etjsük még szót:

Chris Wood - 2 gól 2,27es XG mutató mellett, ami furcsa lehet, mert szegény Christ mostanában nagyon kinézték a szurkolók maguknak, de ehhez az FA kupában nyújtott teljesítménye adott okot. A bajnokságban hozza az átlagot.

Isak - 2 gól 2,68-as XG mutató mellett, ami egy új csapatba kerülő játékost nézve teljesen elfogadható mutatónak számít.

 

XA - Expected Assists

Kieran Trippier - Valamiért én több assistot éreztem a mérkőzéseken, de csupán 4 gólpasszt jegyzett 18 mérkőzésen. Viszont az XA mutatója ettől sokkal több gólt is eredményezhetett volna, hiszen a 6,79-es mutató, majdnem 7 gólpassznak felel meg. Ez akár azt is jelentheti, hogy a beadások értékesítése nem a legerősebb pontja a csapatnak.

trippier_01.jpg

Passzainak pontossága: 76%, szereléspontossága: 68%, ami egy védőtől szerintem alacsony, és a meccsértékelések alapján 6,89-es átlag pontszámmal veszi ki a részét a csapat sikereiből.

Allan Saint-Maximin - A francia három gólpasszt jegyez a bajnokságban, amihez 1,34 XA párosul. Azt gondolom, hogy az 1,34-es XA egy ilyen kaliberű játékoshoz mérten rettenetesen gyenge teljesítmény. Azt látjuk, hogy a legtöbb sikeres cselt ő hajtja végre a top ligákban, de ennek nem élvezi előnyét a csapat, mivel 1 gólt jegyez csak idén a támadó. Összességében 491 percet tudott a pályán tölteni, ami azt jelenti, hogy 122 percenként veszi ki a részét a gólszerzésekben. Sikere passzok: 73%

Joelinton - 1 assist 2,16-os XA mutató mellett. sikeres passzok 74%

Sean Longstaff - 2 assist 1,87-es  XA mutató mellett - sikeres passzok: 80%

XGA - Expected goal against

A valószínűsíthető kapott gólok kimutatásában viszont elévülhetetlen szerepet vállalt Nick Pope, aki ugyanis 11 gólt kapott a 19,58-as XGA mutató mellett. Ezzel a statisztikával nem is meglepő, hogy a VB-ra utazó keretnek is a tagja volt. 

pope1.jpg

Ami még érdekes lehet, hogy a csapat a bajnokságban 32 gólt szerzett, de csak 19 assistot jegyeznek a játékosok. Sajnos azt kell, hogy mondjuk, hogy a csapat a szerzett góljainak jelentős részénél nem a kidolgozott helyzetek voltak a mérvadóak, hanem sok esetben a kikényszerített hibák, eladások, labdaszerzések teremtettek gólszerzési lehetőséget. Igaz, hogy volt 3 tizenegyes és még néhány szabadrúgás gól, de a szerzett gólok több mint 25%-át így is ellenféltől szerzett labdákból szereztük. 

Nézzük meg a labdabirtoklási arányokat a különböző meccseken, hiszen nagyon büszkék lehetünk arra, hogy a bajnokság majdnem felénél csupán egyszer kaptunk ki, de nézzük meg, hogy a nagy csapatok ellen hogyan is szerepeltünk.

2022.08.21-én játszottunk egy döntetlent (3-3) a Manchester City ellen hazai pályán. Itt a Newcastle XG-je 1,8 volt míg a City XG-je 2,1, ami valóban döntetlen szagú aránypár. Ami viszont árnyalja ezt a kimutatást, hogy a labdabirtoklást nézve, csupán 31%-ban volt nálunk a labda. A passz pontosságunk is csupán 67%. 

2022.08.31-én Liverpoolban játszottunk a helyi vörösökkel. Ez az egyetlen vereségünk, és kinek a szeme előtt ne lebegne az az utolsó percekben bepattanó gól... De nézzük a statisztikákat. Labdabirtoklás 28%-ban volt nálunk a labda, ami beszédes. XG-ben pedig nekünk 0,7, amíg nekik 1,5, tehát a 2-1-es eredmény egyébként nem volt igazságtalan.

2022.10.16 - Manchester Utd - Newcastle Utd (0-0) XG 0,8-0,8, tehát tökéletesen egyező számok, viszont a labdabirtoklásban csupán 37%-ban volt nálunk a labda. 

A legnagyobb XG, amit bajnoki mérkőzésen elértünk az az Aston Villa elleni mérkőzésen volt, amit 4-0 arányban nyertünk meg, ott a kidolgozott XG mutatónk 3,4 volt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr5718024044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása