Newcastle United Blog - Újkastély

Izzadtság szagú egy pont

2023. január 04. - Ruzsinszki Ádám

Örömmel konstatálhattuk, hogy rangdót játszunk az Arsenal ellen, viszont a mutatott játék és az eredmény is nagy hiányérzetet hagyott maga után, mondhatjuk mindkét oldalon. 

De nézzük meg hogyan is alakult a mérkőzés. 

Az első félidőben jól kirajzolódtak a szándékok. Az Arsenal egy sokkal nyitottabb, szélesebb felállásban támadott, és nagyon ritkán kellett neki felépített támadások ellen védekeznie. A Newcastle pedig egy 4-5-1-es felállásban védekezett, és támadni szinte nem is támadott. De ennél nézzünk mélyebbre a taktikai elemzés alkalmával. A Newcastle az első félidőben akkor került bajba, amikor az Arsenal gyors kontrát tudott vezetni. Felállt védekezés ellen az Arsenalnak semmi fegyvere nem volt. A mérkőzés első felében a Newcastle United középmagas blokkban védekezett és szépen tartották a távolságot egymástól és jól tolódtak. Hiába adta a szélességet Martinelli és Saka, akik folyamatosan az oldalvonal mellett várták a labdákat, talán egyszer sem tudtak a Newcastle védelme mögé kerülni. A Szarkák a harmincadik perc környékén kezdtek kijönni kicsit a középmagas blokkban való védekezésükből, és látható volt, hogy ha a hátul passzolgató védők és védekező középpályásokat letámadják, akkor az Arsenal támadásépítése is megrekedt. Csak hátrafelé passzokkal tudtak a letámadásból kiszabadulni. Az első félidőben az Arsenal dominált, de mondhatjuk, hogy néhány kontra kivételével meddő mezőnyfölényt tudott csak kialakítani.

tatical_board.jpg

A Newcastle labdatartásain lehetett látni azt, hogy kapkodnak. Nem tudják megnyugtatni a labdát és a játékosok sem nyugodtak. Nem volt elképzelés és ötlet a játékukban. Próbálkoztak valamit, de szinte semmi nem jött össze. Azt lehetett látni, hogy Trippier oldalán Longstaff segítségével akarták a félterületre visszalépő Almiront és Wilsont megjátszani, akik a visszalépés iránya miatt így mindig a kapunak háttal kapták a labdát. Ez néha meg is valósult, de utána nem léptek Almiron felé, hogy az idényben már annyiszor megcsodált kényszerítő után Miggy a kapu elé tudjon kavarodni. Ehelyett inkább jött a keresztpassz Willock felé, aki üresen állt a túlsó oldalon. De szegény Willock sem tudott mit kezdeni, mert a középről a félterület felé kilépő Wilson helyére belépő Joelintont nem tudta egyszer sem megjátszani. Ezzel a támadásépítéssel próbálkoztak néhányszor, ezeket lehetett talán támadásépítésnek nevezni a Newcastle oldalán, de sem a kényszerítő nem jött Miggy felé, sem Willock nem tudta veszélyesen megjátszani a szélre kikeveredő labdát, így a Newcastle legveszélyesebb helyzete a félidő végén kialakult szöglet volt, amikor is a hosszún teljesen üresen érkezett a kapu széle felé, de előre vetődve csak a kapu mellé tudta bólintani a játékszert.

Ebben a félidőben azért is mondhatjuk, hogy meddő mezőfölényben játszott az Arsenal, mert 63%-ban volt náluk a labda, de 7 kapura lövésükből egy talált kaput, amíg a Newcastlenek 6 kapuralövése volt, és ott is csak egy talált kaput, az is egy Wilson lövés volt harmincról a kapu közelébe, szinte erő nélkül. 

A második félidő elején magabiztosan jött ki a Newcastle. Látszott rajtuk, hogy nyugodtabbak, szebben és ütemesen mentek a passzok, és úgy tűnt, mintha kezükbe vették volna az irányítást. De mindezen jelek ellenére az Arsenal brutális mezőnymunkát hajtott végre, aminek köszönhetően szinte az egész félidőt mélyen védekezve kellett a Newcastle-nek töltenie. Itt is meg volt a 4-5-1-es felállás, de a középmagas blokk-ból már semmit nem tudott a Newcastle megvalósítani, ami nagyon szépen távol tudta tartani az Ágyúsok támadósorát a 16 környékétől. A félidő elején volt egy Xhaka hátulról történő utána rúgása, ami érhetett volna második sárgát, de azért az erős lett volna. Ettől függetlenül ott volt egy reménysugár, hogy a rutinosabb, öregebb Newcastle játékosok kihozzák a második sárgát valamelyik fiatal Arsenalosból. Nem igy lett....

yellow_cards.jpg

A Newcastle talán egyik legnagyobb helyzetéhez Ramsdale kapu előtti rossz passza utána alakulhatott volna ki, de nem tudtak a Szarkák kapura lőni belőle, de nagy kavarodás volt. Ott is lehetett volna még egy pont, ahol talán át lehetett volna venni a lélektani előnyt, de az Arsenal nem rutinosan játszott, és nem veszítették el a fejüket. 

Az Arsenal átvette az irányítást, és a statisztikán lehet látni, hogy mennyivel többet tettek azért, hogy otthon tartsák a három pontot. 536 passz próbálkozásból 461 jó passzuk volt, ami 86%-os pontosság. Míg a másik oldalon 253 próbálkozásból csak 181 jó passzuk volt, ami 71%. Nagyon nagy a különbség, de ez már a játékelképzelés miatt is lehetett. A Newcastle kivagdosta a labdákat, és kontrákkal próbált operálni. 

Az utolsó percekben volt egy becsúszó Murphy kezét eltaláló Arsenal középre lőtt labda, ami után mindenki tizit reklamált, de a játékos feje el volt fordulva, nem látta a labdát, becsúszott és a mellkasához volt szorítva. Arteta iszonyatosan arrogánsan viselkedett végig a 4. számú játékvezetővel, és a tizenegyes szituációnál még Howe-nál is bepróbálkozott...

 arteta_shouting.jpg

A Newcastle játékán már látszott az időhúzásokon, hogy ők elégedettek a döntetlennel. Ebből is látszik, hogy nem a bajnoki cím a fő céljuk, hanem az adott meccsen a lehető legreálisabb eredmény elérése. Itt most a játék összképét tekintve a 0-0-as döntetlennel mi lehetünk elégedettebbek. Folytatódik a veretlen sorozatunk. Viszont a Manchester United CR7 távozása óta különösen jól és megbízhatóan teljesítenek, ezért vesztett pontok tekintetében már harmadik helyen állnak, hiszen ugyan annyi pontjuk van mint nekünk, de egy meccsel kevesebbet játszottak. A listavezető otthonában egy kapott gól nélküli döntetlen éppen az az eredmény, amit a Newcastle eddigi teljesitménye alapján várni lehetett, hiszen mi kaptuk a legkevesebb gólt.

Összességében nem lehetünk csalódottak, mert voltak helyzeteink is, de nem érdemeltük volna meg a győzelmet. De ha picit jobban tudunk koncentrálni a kapu előtt, akkor akár még a három pont is meg lehetett volna, persze ne panaszkodjunk és adjuk meg az Arsenalnak azt, hogy sokkal veszélyesebb focit játszottak.

Következő bajnoki mérkőzés január 15-én lesz a Fulham ellen hazai pályán, de közben jönnek a kupák. Január 7-én Sheffieldbe látogatunk, ahol a Wednesday ellen lépünk pályára az FA Cup sorozatában, majd 10-én hazai pályán fogadjuk a Leicester City-t a League Cup keretein belül. Nem fognak a fiúk unatkozni.

Howay the Lads!

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr5518016814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása