Newcastle United Blog - Újkastély

Esélylatolgató

2023. április 25. - Ruzsinszki Ádám

Mindenkit az érdekel a véghajrá felé közeledve, hogy milyen esélyünk van az első 4-ben maradni. Illetve az írás végén megnézzük, hogy milyen esélyünk van a dobogóra is.

A tabellára pillantva láthatjuk, hogy mai napon (kedd este az esti meccsek előtt) 3. helyen vagyunk 31. lejátszott mérkőzést követően. Ugyan annyi pontunk van, mint a 4. helyen lévő Manchester Unitednak, de a Manchesteriek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak, így a vesztett pontok tekintetében ők vannak előnyösebb helyzetben.

Az elemzést a vesztett pontok tekintetében fogjuk vizsgálni, mert ez adja az összehasonlíthatóságot. A Newcastle Unitednak tehát 7 mérkőzése van még hátra a bajnokságból, ami összesen 21 megszerezhető pontot jelent. Tehát ha minden meccsünket megnyerjük, akkor 59 + 21 pontunk lehet maximum, ami 80 pont. Valljuk be csoda lenne, ha ennyi ponttal zárnánk a bajnokság végén...

champions_league_2.jpg

Nézzük az üldözőket:

Tottenham: 32. mérkőzés után van nekik 53 pontjuk, tehát maximálisan ők már csak 6 * 3 pontot tudnak bezsebelni, azaz 18-at. Így maximum 71 pontjuk lehet. Itt látszik, hogy több pontot vesztettek, mint a Newcastle United. Ebből a számból az is kiderül, hogy a jelenleg 5. pozícióban lévő Tottenhammel szemben nagyjából 9 pont előnyünk van a vesztett pontok számítása esetén. Ami azt jelenti, hogy 9 ponttal kell kevesebbet szereznünk, mint az utolsó fordulóknak, mint a londoniaknak. Ha azt nézzük, hogy a tabella 4. pozícióért folytatott csapatok versenyében a megfelelő helyen álló klubok átlagosan meccsenként 2 pontot szereznek, az azt is jelenti, hogy a Tottenham a hátralévő 6 mérkőzésén szerezhet 12 pontot. Ha ezt hozzáadjuk a meglévő 53 pontjához, akkor 65 ponttal fog végezni. Ebben a számításban a Newcastle Untied 7*2 pontot szerez, azaz 14-et, és ezt adjuk hozzá a meglévő 59-hez, így tehát 73 pontunk lesz. Ebben a számításban csak 8 pont az előnyünk, ami a bajnokság utolsó negyedére fordulva tetemesnek mondható. Ha ehhez hozzáadjuk a londoniak rettenetes formáját (pofon a Bournemouth-tól és pofon tőlünk), akkor nagy biztonsággal kijelenthetjük, hogy nem biztos, hogy ők a legveszélyesebben ránk nézve.

De nézzük meg a hátralévő meccseiket:

Játszani fog még a Manchester Uniteddel, a Liverpoollal és a nagyon jó formában lévő Aston Villával is. Ezen felül játszanak még a Crystal Palace-al, Brentforddal és a Leeds-el. A következő két fordulóban ha még versenyben lesznek a negyedik helyért, miután játszottak a Manchester Uniteddel és a Liverpoollal, akkor kell velük számolni, egyébként el kell engedniük a Bajnokok Ligája álmaikat.

A további elemzések nem lesznek ennyire bőlére eresztve, ezekhez a számokhoz képest nézzük őket:

6. helyen áll az Aston Villa: 32. mérkőzés 51 pont. Nekünk 8 ponttal van többünk, úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottunk. Azt hiszem, hogy nincs kérdés, hogy jóval esélyesebbek vagyunk a 4. helyre, mint ők.

Liverpool áll a 7. helyen a maga 50 megszerzett pontjával. Ennyi pontot 31. mérkőzés alatt szerezte. Hozzájuk képest 9 ponttal vagyunk jobbak úgy, hogy mindkettőnknek 7 mérkőzése van hátra. 

Nézzük a nagyon jó formában lévő Brighton csapatát. 49 pontjuk van és csupán 29 lejátszott mérkőzésük. Ha a Brighton lejátszaná az elmaradt két mérkőzését és mind kettőn győzedelmeskedni tudna, akkor lenne nekik 31 lejátszott meccs után (pont annyi meccs, mint a Newcastle-nek), 55 pontjuk. Azaz mindössze 4 pont a van a két csapat között a vesztett pontok tekintetében. 

champions_league.png

A többi csapatot nem számolom, mert rosszabb helyzetben vannak. Tehát kijelenthető, hogy a Brighton jelent ránk a legnagyobb veszélyt. Nézzük hát, hogy kik ellen lesznek még a Brightonnak meccsei, aztán hasonlítsuk össze a Newcastle meccsekkel.

Mondhatni elég erős a sorsolása:

Notthingham - Wolves - Manchester United - Everton - Arsenal - Newcastle - Southampton - Manchester City - Aston Villa

A Brighton játszani fog még az első 6 helyezett mindegyikével kivéve a Tottenhamet. Nem mondható könnyű sorsolásnak. Ami viszont fontos, hogy május 18-án játszik egymással a Brighton és a Newcastle. Nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy ha hozzák a formájukat a csapatok addig is, akkor május 18-a fog dönteni a 4. hely sorsáról. Persze, addig még sok víz lefolyik a Dunán, mindkét csapat részéről.

Newcastle sorsolása a következő:

Everton - Southampton - Arsenal - Leeds - Brighton - Leicester - Chelsea 

Nekünk inkább a kiesés elől menekülő csapatok makacs küzdeni és életben maradásával kell szembe néznünk. De lényegesen könnyebb a sorsolásunk. 

champo.png

Ahogy ígértem nézzük meg a dobogós álmokat is:

A Manchester United egy mérkőzéssel játszott kevesebbet, mint mi, de ugyan annyi pontja van. Így neki most még előnyösebb a pozíciója. De ha azt nézzük, hogy mennyi sérültjük van, akkor már közel sem annyira egyértelmű a Vörös Ördögök magabiztos harmadik helye. A sorsolásuk nem mondható nehéznek.

Tottenham - Aston Villa - Brighton - West Ham - Wolves - Bournemouth - Chelsea - Fulham

Ami jó hír, hogy játszanak még a Brightonnal, ami  a mi malmunkra hajtja a vizet, ha a manchesteriek ott győznének. 

Ezek az esélyeink... Szerintem nem lehetünk szomorúak, elég jók a kilátásaink. 

Howay the Lads!

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr6118110710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása