Newcastle United Blog - Újkastély

Hogy látjuk magunkat kicsivel a felén túl?

2023. február 12. - Ruzsinszki Ádám

22 mérkőzést játszott le a Newcastle United. Ha valaki azt mondja a bajnokság elején, hogy 1-szer kapunk ki 22 forduló alatt, akkor vakon aláírta volna ezt bárki. Ha azt mondja valaki, hogy 22 forduló alatt 13 gólt fogunk kapni, azt is vakon aláírta volna bárki. Ha ezekhez a számokhoz még azt is hozzátették volna nekünk, hogy 4. helyen vagyunk, akkor csak még boldogabbak lehettünk volna. Itt tartunk most, vesztett pontok tekintetében 5 ponttal megyünk a Tottenham előtt, és 2 ponttal a Brighton előtt, a negyedik helyért folytatott harcban. De most, valahogy mégsem vagyunk elégedettek. 

prid.jpg

Az elmúlt 5 mérkőzést szemügyre véve már nem annyira rózsás a helyzet, mint az írás elején felvázolt kép. A Newcastle United 11. helyen van 5 meccs alatt 7 ponttal. 3 lőtt és 2 kapott góllal. Az egyik üldözőnk pedig a Brighton az 5 mérkőzéses forma tábla legtetején foglal helyet 11 pont megszerzése mellett. 11 gólt rúgtak és 4-et kaptak. Tehát a legnagyobb vetélytársnak az aktuális formát nézve a Brighton csapatát tekinthetjük. Ott van még a nyomunkban a Tottenham, de a formájukat nézve mögöttünk vannak a 14. helyen az 5 mérkőzés alatt megszerzett 6 ponttal. 

Ízlelgessük a forma táblát... nézzük csak meg ha az utolsó 10 mérkőzés nézzük? Newcastle a 2. helyen van 20 megszerzett ponttal. Csupán az Arsenal van előttünk a maga 22 pontjával. DE itt a harmadik a Brighton, szintén 20 ponttal. Tottenham 12.a megszerzett 13 pontjával. Fenti számokból is érezhetjük, hogy kisebb gödörben van a csapat. Nincs nagy gond, de valami megtört. Már nem jönnek a győzelmek olyan könnyen, mint a szezon eddigi szakaszában. Ha néztétek a mérkőzéseket, akkor döcög a játék. Egysíkúak lettek a támadásaink. Valamint kezd kialakulni egy masszív sérüléshullám. 

Szeretnélek megkérdezni Titeket, hogyan kell az aktuális formát és a játszott mérkőzések minőségét értékelnünk? Mire lesz ez elég? Ha továbbra sem változik a játékunk, akkor én azt mondom, hogy szépen lassan lemondhatunk a Bajnokok Ligáját érő pozíciókról. 

Sokan mondják, hogy a Juventus példáját látván számíthatunk egy Manchester City büntetésre is. Kettő dolgot említenék itt meg. Remélem mi nem fogjuk elkövetni azokat a hibákat, amiket a Manchester City stábja elkövetett. De ami fontosabb, hogy nagyon pici az esély arra, hogy a bírósági ügyet hamar lezárják, mivel a csapat felnőtt keretétől nagyobb kerettel rendelkező jogászok foglalkoznak a Manchester City védelmével. Biztosan addig fogják húzni az időt, amíg csak lehet. Én nem számolnék azzal, hogy a City-t pontlevonással sújtják idén... Aztán ki tudja... Az biztos, hogy a Juventus és a City ügy nagyszerű alkalom példa statuálásra. A Juventussal megtették azt, ami egyébként a Cityre is várhat. De azt ne feledjük, hogy más szervezet és más szinten indultak a vizsgálatok. A Premier League a saját brand értékét is figyelembe fogja venni a döntése alkalmával. 

financial_fair_play.jpg

De kanyarodjunk vissza saját magunkhoz. Sajnos fogy a keretünk a sérülések és eltiltások miatt, valamint elkezdett dadogni a támadójáték. A védekezésnél még nem látok nagy problémákat. Sajnos Eddie Howe-n nagy a teher. Most válik el a sz.r a víztől, amikor meg kell újulni. Sikerült neki a régi önmagához képest néhány területen megújulni.

Szurkolótársak véleménye alapján Longstaff előre játékban picikét fejlődött, de magabiztosabb lett a védekezés és a játékszervezés területén. Isak játéka nagyon imponált nekünk, sokkal többet lépett vissza labdáért, és lehetett vele kombinációs játékot játszani, ami lehetőséget ad a felállt védelem elleni bontásra, ami eddig nagyon nem ment a csapatnak. ASM formán kívül van sajnos, de Gordon játéka kifejezetten imponáló. Nagyszerűen lendül játékba, és tud zavart okozni bárhol. Védekezéskor pedig látjuk a pióca természetét, azaz addig megy vissza az emberrel, amíg sárgát nem kap, vagy nem szerzi meg a labdát. 

Három hét múlva sok mindent tisztábban fogunk látni, ugyanis március 4-éig a bajnokság sorsolása a következő képet mutatja: Liverpool otthon, Manchester City idegenben. Ezeken a meccseken el fog dőlni, hogy mire számíthatunk. Egy bajnoki mérkőzés el lett halasztva, a Brighton elleni hazai mérkőzés, mivel csapatunk február 26-án League Cup döntőt játszik. 

Nagyon fontos lenne nekünk a csapatépítés tekintetében, hogy nemzetközi porondon szerepeljünk, hiszen a Financial Fair Play szabályai értelmében, csak akkor növelhetjük kiadásainkat, ha közben a bevételeink is növekedni kezdenek. Az is lehet, hogy a kupagyőzelem felszabadítja a belső felszültséget a játékosokban, és utána már nyíltabban, felszabadultabban fognak játszani. 

d_fence.jpg

Ami mellettünk szólhat, hogy a Liverpool és a Manchester City is, de mondhatom a Manchester United is... mind-mind támadójátékot játszanak, és így talán jobban tud érvényesülni a Howe féle középblokkos védekezésből kontrázás. Ez a védekező felfogásban játszó csapatok ellen nem működik, hiszen nem tudjuk megbontani a védelmet. Nagyon sok a magasan beívelt labda, pedig látható, hogy az alapvonalról élesen visszatett labdákkal sokkal nagyobb esélyünk lehet a gólszerzésre. A beívelésekkel az is baj, hogy annyira defenzív felfogásban játszunk, hogy szinte egy ember tudja támadni a labdát a beívelések után, ami szinte már nevetségesnek mondható, viszont annál biztonságosabb. De meddig akarunk biztonságban játszani? Mikor kezdünk el kockáztatni? Nehogy az legyen a bajnokságban is, mint a meccseken, hogy akkor kezdünk el futni az eredmény után, amikor már szinte alig van esélyünk a győzelmet kihozni egy döntetlenes meccsből.

Ébresztő, és kezdjünk el kicsit mást játszani, mert rettenetesen unalmas, átlátszó, és kifejezetten eredménytelen a játékunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr3218047182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása