Newcastle United Blog - Újkastély

Szurkolói user manual / Valós elvárások

2022. december 28. - Ruzsinszki Ádám

A szurkolónak az a dolga, hogy elhiggye azt, hogy a csapat egyre jobban fog teljesíteni a meccseken, egyre jobb helyezéseket ér el a kiírásokban és egyre magasabbra rangsorolják a csapatát mások is. Több oka is van ennek, hiszen ha jobb eredményeket ér el a csapat, akkor jobb a hangulata a szurkolónak és a játékosoknak is, ami újabb és újabb siker záloga lehet. A minél előkelőbb helyen végzés eredményezheti azt, hogy több pénze lesz a klubnak. Ha több pénze lesz a klubnak, akkor tud drágább játékosokat vásárolni, illetve magasabb fizetést tud adni, ami a már meglévő játékosok megtartása szempontjából is fontos. A több pénz teremthet jobb edzési és felkészülési körülményeket is, ami ugyancsak segíthet a jobb teljesítményben. De nagyon fontos, hogy egy csapatnak ne csak pénze legyen, hanem olyan versenysorozatokban is legyen esélyes, amik megszerzése a világklasszis játékosok számára is csábító lehet. Ilyen cél lehet a Premier League bajnoki cím, vagy a Bajnokok Ligája győzelem. 

A Newcastle United ilyen szempontból szerencsés helyzetben van, mert a tulajdonosa az egyik leggazdagabb aktív tulajdonos a foci világában. Angol csapat révén a Premier League-ben játszik, ami a világon a legmagasabban rangsorolt bajnokság, ahonnan egy jó bajnoki szereplés után a Bajnokok Ligájában szerepelhet, ami pedig a világ legrangosabb nemzetközi sorozata a klub csapatok számára. Tehát a körülmények adottak. 

newcastle_supporters.jpg

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mi magunk Newcastle szurkolók, mert nagyon jók a kilátások a jövőre nézve.... De nem mindig volt ez így, tudjuk jól miről beszélek... hagyjuk is most a sötét középkorra hasonlító közeli múltat. De éppen ezért becsüljük meg azt a lehetőséget, ami adatott számunkra.

Vannak olyan magyar Newcastle szurkolók, akik 20 évre visszamenőleg, de akár 30 évre visszamenőleg fel tudják sorolni a kedvenceik által alkotott kezdő csapatokat. De ahogyan más kluboknál is, ahol megjelent a pénz és a siker, elkezdtek jönni az új szurkolók. Azok a szurkolók, akik azért kezdik majd el szeretni a csapatot, mert olyan sok jó játékos igazol majd hozzánk, vagy olyan sok jó eredményt érünk majd el nemzetközi szinten, vagy mert folyamatosan mutatja a TV a meccseinket... Ezeket a szurkolókat meleg szeretettel kell majd fogadnunk, és nem bizonygatni nekik, hogy ki a nagyobb és jobb szurkolója a klubnak.

Remélhetőleg eljön az az idő, ami a többi nemrégen felemelkedett klubok idejében is bekövetkezett. Mert nagyon sok Manchester City szurkoló van, pedig kevés ember tudna felsorolni egy jó Manchester City kezdőt 30 évvel ezelőtt... főleg azért, mert akkor a City a másodosztály és az első osztály között ingadozott. De akár mondhatjuk a PSG szurkolókat is. (Bár én személy szerint mindig is kedveltem a PSG-t, mert kaptunk unokatesómmal egy PSG gombfoci csapatot... néha ennyi is elég...).

De hát mit is tehet egy szurkoló annak érdekében, hogy a csapat jobb legyen? Szurkol, és támogat. Valamint segít öregbíteni a csapat jó hírnevét. Néha a jó hírnév alatt éppen a rossz hírnevet is érthetjük, hiszen a magyarok közül is vannak Millwall FC szurkolók, ami kettő dolognak köszönhető... 1.) játszottak a Fradi ellen egyszer, 2.) nekik van az egyik legkeményebb és legfanatikusabb szurkológárdájuk, ami a 90-es években verekedésekben, rendbontásokban és különböző bűncselekmények elkövetésében csúcsosodott ki. 

millvall.jpg

De a szurkolónak is vannak elvárásai, reményei, ami néha fedi a valóságot, néha pedig torzítja az a fajta szeretet és jövőkép, ami minden futball szurkoló sajátja. Elvenni ezeket nem lehet senkitől. Vannak ambíciózus szurkolók, akik minden évben úgy futnak neki a bajnokságnak, hogy most bajnokok leszünk. Vannak a realisták. Vannak a pesszimisták. Vannak a statisztikusok. Vannak a titkon remélők és vannak a minden meccset végig üvöltők, akiknek az sem számít ha kikapott a csapat, mert láthatta az aranylábú fiúkat.

De mik a valódi realitások? Most, amikor írom e sorokat, akkor a csapat a második helyen van az Arsenal mögött 7 ponttal úgy, hogy az Arsenal egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Realitás lehet az első hely? Örülnénk, ha BL-t érő helyen végeznénk? Vagy bármi jó lehet, amivel nemzetközileg is megmutathatjuk magunkat? Esetleg még mindig a kiesés elkerülése a cél? Ne feledjük, tavaly a valaha volt legrosszabb mutatóval kezdő csapat voltunk a PL-ben, amelyik nem esett ki... Egy év mennyit számít... ugye? 

Nézzük a számokat és a viszonyítási alapokat:

A Premier League-ben a Newcastle United a 9. helyen van a keret összértékét tekintve, a maga 447,1 millió fontos keretösszeggel.

Nézzük az érdekességeket ezen a listán:

1. Manchester City - 1,11 milliárd fonttal

2. Liverpool - 868 millió fonttal

...

19. Fulham - 240 millió fonttal

20. Bournemouth - 179,7 millió fonttal

Nyilván itt sokat számít az is, hogy mekkora a kerete egy-egy csapatnak, hiszen az összértékbe az összes első keret tagjaként nyilvántartott játékos szummázott értékét értik. 

chokeboard.jpg

Nézzük tehát akkor az átlagos játékosok értéket... hiszen az talán közelebb állhat a valós képhez...

Newcastle Utd - 10. helyen van - 15,97 millió fontos átlagos játékos értékkel.

1. Manchester City - 46,26 millió font

2. Chelsea - 33,98 m font

Érdekességek: Nottingham Forest csapat ebben a rangsorban az utolsó előtti, azaz 19. a maga 8,78 millió fontos átlagos játékos értékkel. Az előző felsorolásban a csapat összértékét nézve ugyan ez a csapat megelőzi a Leeds United-et, pedig a Leedsnek 20%-al többet érnek a játékosai átlagosan...

Jóóó, de hát mondhatjuk, hogy az angol játékosok drágábbak, mint bármelyik másik nemzet játékosai.. talán ez is görbe tükröt tart elénk...

A Wolverhampton Wanderers 24 fős teljes keretéből 23 külföldi játékos van (értsd: nem angol). A legkevesebb külföldi játékossal az Everton büszkélkedhet 26 főből csupán 12 külföldi játékossal. A Manchester City 24 fős keretéből 16 csak a külföldi, amivel ők 12. helyen vannak csupán. A Liverpool ebben a rangsorban a második, mert náluk a 28-as keretből 20 külföldi játékos van. 

A Newcastle Unitednél a 28 fős keretből 16 fő a külföldi. 

Tovább torzíthatja a képet az, hogy ez játékos mennyire öreg. Ebben a rangsorban a West Ham Unitednek a kerete a legöregebb, mivel nekik 27,9 év az átlag. A Newcastle United a második 27,8 évvel. A legfiatalabb kerettel az Arsenal büszkélkedhet 24,7 év. 

elderly_people_sign.jpg

De hát kit érdekelnek a padon ülő, és az ifiből felhozott játékosok értékei... hiszen azok igazából csak a statisztikát ferdítik. Nézzük hát a legdrágább kezdő csapatok szerinti ranglistát:

1. Manchester City - (8. forduló) - 800 millió font

2. Liverpool - (14. forduló) - 582millió font

3. Arsenal - (15. forduló) - 548 millió font

....

11. Newcastle United - (16. forduló) - 265 millió font

De ha nem is a kezdő csapatokat nézzük, de akkor nézzük meg, hogy kinek volt a legértékesebb cserepadja...

1. Manchester City - (15. forduló) - 460 millió font

2. Chelsea - (10. forduló) - 317 millió font

3. Liverpool - (9 forduló) - 294 millió font

....

11. Newcastle United - (10. forduló) - 128 millió font

newcastle_bench.jpg

Azt ezekből a számokból is láthatjuk, hogy a valóság az nem a második hely... de még csak nem is a BL szereplés. Ezek után méltán lehetünk büszkék a csapatunkra, hiszen egy PL mezőnyében a fenti statisztikák figyelembevétele mellett középcsapatnak kellene lennünk, de mi mégis merészebb álmokat dédelgetünk. Mik játszhattak közre abban, hogy ezek az álmok merészebbek legyenek?

A Newcastle United kapta a legkevesebb gólt (11) az összes csapat közül úgy, hogy a top 3 csapatból mi játszottuk a legtöbb meccset. Lőtt gólok tekintetében a 4. helyen vagyunk, és így a kapott és lőtt gólok különbségében pedig az előkelő harmadik helyet foglaljuk el (nekünk +21). 

Egyetlen egyszer kaptunk ki eddig a bajnokságban, amivel holtversenyben vagyunk az elsők (Arsenal). 6 darab döntetlent értünk el ami a Brentford (8) után a második legtöbb. A megnyert mérkőzések tekintetében holtversenyben vagyunk a 3. helyen 9 győzelemmel. 

Kimondhatjuk, hogy az előző évhez képest, ahol kiesés ellen küzdőként indult, most a liga elit csapatokkal egyenértékű eredményeket ér el, mindezt úgy, hogy közben a játékosállománya a középmezőny környékére értékelhető.

Azt hiszem, hogy a csapat és az Eddie Howe is 5-ös értékelést érdemel az idei teljesítményére, és nem véletlenül mondja azt, hogy mindig csak a következő meccsre és a következő edzésre kell fókuszálni. Így a szurkolóknak is érdemes felvennie a csapat mentalitását, és mindig a következő meccset nézve kell értékelnie a lehetőségeket is... Lehetséges ez? Nem hiszem... hacsak nem fizetnek nekünk is annyit, mint a játékosoknak... akkor lehet elgondolkoznánk rajta...

Addig is... (várjuk a kommentbe, kinek mi a realitás)

Howay the Lads

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr1218012086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása