Newcastle United Blog - Újkastély

Az Ashley éra végén, egy új korszak előtt

2021. október 11. - Gyul4

nufc.jpgMike Ashley távozott a klub éléről. Nagy reményekkel, gyakorlatilag "megváltóként" érkezett annak idején a klubhoz. Most pedig 14 év távlatával már csalódottan, kudarcokkal tele, és bohózattal gondolunk vissza az itt eltöltött időszakára. Egy kis összegző következik az Ashley korszakról, és a soron következő időszakról.

"Szórakozni akarok és trófeákat nyerni." - mondta Mike Ashley nem sokkal azután, hogy 2007-ben átvette a Newcastle United elnöki székét. A szórakozás megvolt, ahogy előzetesen is bejelentette, azonban a trófeák az ő regnálása alatt is elmaradtak. És amellett se menjünk el szó nélkül, hogy a Szarkák a történetük során hatszor estek ki az angol első osztályból, ebből két alkalommal Mike Ashley ideje alatt...

ma.jpg

Most soron vesszük az "Ashley-éra" fontosabb mérföldköveit:

  • 2007. május 23-án Ashley megvásárolja a klubot.
  • 2008. január 9-én Ashley meneszti Sam Allardycet, akit még Freddy Sheppard nevezett ki korábban.
  • 2008. január 16-án a szurkolók kedvébe próbált járni Ashley azzal, hogy Kevin Keegant visszacsábította a csapat kispadjára, egy "másodvirágzás" reményében.
  • 20008. szeptember 23-án Keegan lemond a Newcastle United vezetőedzői posztjáról, mivel nézeteltérései akadtak Ashleyvel az átigazolási politikát illetően.
  • 2008. szeptember 14-én bejelenti Ashley, hogy eladja a klubot, miután a dühős szurkolók tiltakozást indítanak Kevin Keegan távozása miatt.
  • 2009. április 1-én Alan Shearer megkapja a csapat kispadját a hátralévő nyolc fordulóra.
  • 2009. május 24: Shearerreal a kispadon sem tudja megakadályozni a klub a kiesést. Nem sokkal később Shearer távozik a kispadról.
  • 2010. április 5: A Newcastle United bebiztosítja a feljutását a Premier Leagube Chris Hughton irányításával.
  • 2010. december 9: Ashley leültei a Newcastle United kispadjára Alan Pardewt.
  • 2011. november 9: Ashley feldühíti a szurkolókat azzal, hogy bejelenti: a St. James' Parkot Sports Direct Arenanak fogják elnevezni.
  • 2012. szeptember 27: Mindenkit meghökkent Ashley azzal, hogy nyolc éves szerződést ad Pardewnak.
  • 2014. február 4: Kinnear másodszorra távozik az Ashley-éra alatt. Ezúttal azonban már sportigazgatóként, a 'Talk Sport'-nak adott híres interjúja után távozik a klubtól, amelyben többek között Yohan Cabayet "Yohan Kebabnak" nevezte.
  • 2016. március 11-én kinevezi Rafa Benítezt a csapat kispadjára. A spanyol szakember Steve McClaren helyét veszi át a kispadon.
  • 2016. május 25-én Benítez megörvendezteti a szurkolókat azzal, hogy a kiesés ellenére a csapat kispadján marad. Ez volt egyébként az Ashley-éra második kiesése.
  • 2017. április 24-én a Newcastle United kiharcolja a feljutást, miután 4-1-re legyőzik a Preston North Endet.
  • 2019. június 30: A szurkolók nagy meglepetésére Benítez távozik a Szarkák kispadjáról a szerződésének a lejárta után. A spanyol szakember egy 10. és egy 13. helyezés után távozik a kispadról.
  • 2019. július 7: Ashley meghozza azt a döntését, hogy Steve Brucet ülteti le a csapat kispadjára. A szurkolók rögtön a #BruceOut üzenetet kezdték el használni a Twitteren.
  • 2021. október 8-án hivatalossá vált, Ashley eladta a Newcaslte Unitedet.

ashley.jpg

Természetesen ezeken a mérföldköveken kívül még jóval több mindent fellehetne sorolni az Ashley-éráról, de a fontosabb pontokat igyekeztem összegezni. Aki gondolja, kommentben kiegészítheti majd.

 Új korszak előtt

 

Az gyakorlatilag csak idő kérdése volt, hogy mikor fog megvalósulni a Newcastle United tulajdonváltása. Nem a semmiből jött a tulajdonváltás, négy éve dolgozott már Amanda Staveley azon, hogy végül megvalósulhasson ez az üzlet.

Az üzlet létrejötte után a Newcastle United a leggazdagabb klub lett. A tulajdonos pénzét körülbelül tízszeresére jósolják annak, mint amennyi pénze a Manchester City tulajdonosának van.

owner.jpg

Az idő majd eldönti, hogy ez a pénz mire lesz elég. Kétféle utat vizionálnak sokan: az egyik, hogy QPR szintű utat fog bejárni a klub, és a temérdek pénz ellenére megbukik. A másik út pedig az, hogy hasonlóan sikeres lesz, mint az újgazdag klubok ,mint például a PSG vagy a Manchester City.

Egy biztos, a Premier League más kávéház mint mondjuk a Ligue 1. Itt biztosan nem lesz rövid időn belül (minden bizonnyal hosszú távon sem) egyeduralkodó a Newcastle United. Én már elégedett lennék azzal is, ha pár éven belül leesne egy-egy bajnoki cím, valamint akár FA-kupa is. Emellett pedig állandó európai kupa sorozat (BL résztvevők) lennénk.

A hírek szerint a klubnál tudatos építkezést terveznek. Lehet nekünk is hasonló sportigazgatónk, mint amilyen a Manchester Citynél is van (Txiki Begiristain személyében). A hírek szerint erre az egyik jelölt Ralf Ragnick, akit úgy gondolom talán nem kell bemutatni senkinek sem. Az ő megszerzése mindenképp jó döntés lenne az építkezést illetően. De Luis Campos neve sem hangzik rosszul, aki a Lillenél dolgozik.

Az edzőspekulációk is rögtön megindultak arról, hogy kiveheti át a csapat kispadját. Az szinte bizonyos, hogy Bruce távozni fog, a helyét pedig másvalaki veszi át. Antonio Conte az egyik jelölt, aki a hírek szerint el is vállalná a munkát, bár vannak feltételei. De rajta kívül is sok névről lehet hallani, olvasni.

conte1.jpg

Gabby Agbonlahor (Aston Villa játékosa) egyébként épp a napokban nyilatkozta, hogy Brucenek meg kellene adni az esélyt arra, hogy megmutathassa pénzzel (januári költekezés után) együtt mire lenne képes a Szarkák kispadján. Én úgy gondolom, vele így sem tudnánk előre lépni, meg kell köszönni neki a munkát.

Természetesen nagy játékos mozgás is várható majd az elkövetkezendő időszakban, köszönhetően annak is, hogy Ashley szinte semmit sem költött, így könnyű lesz megfelelni az FFP-nek (pénzügyi fair play).

A jelenlegi keretből úgy gondolom, hogy: Dubravka, Schär, Willock, Saint-Maximin, Almirón valamint Wilson azok a játékosok, akikre még egy újjáépülő csapatban is lehetne számítani, és beépíteni. Kíváncsi vagyok, nálatok kik ezek a játékosok a jelenlegi keretből?

Januárig sok kacsa hírt fogunk hallani/olvasni. Így én nem is mennénk bele, kik lehetnek az érkezők az adott posztokra. Egy valamit szeretnék csupán, hogy ne zsoldos csapat legyünk, és ne csak egy galaktikus csapatot építsenek a klubnál (rögtön minden nagy nevet megvegyünk és rájuk repüljünk), hanem hogy  egy szerethető játékosokból álló keretünk legyen majd.

Howay The Lads!

A bejegyzés trackback címe:

https://newcastleunited.blog.hu/api/trackback/id/tr416716816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása